Noutati

Proiectul Educatie pentru sanatate activa in comunitate

By decembrie 10, 2018 No Comments

Prin Programul de finanţări nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Bucureşti  pentru activităţi nonprofit de interes local, potrivit reglementărilor în vigoare,  Fundaţia Umanitară Health Aid Romania a implementat în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2018, programul  „Educaţia pentru sănătate activă în comunitate”.
Aceasta inițiativă  a fost ca urmare a strategiei locale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei, în Municipiul Bucureşti in 2017- 2020.

În perioada de desfăşurare a programului, 15 noiembrie –  15 decembrie 2018 un număr de 300 de persoane, beneficiare ale Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi ,,Sf.Ioan”, au participat activ în programul nostru.

Existând o informare scăzută în rândul persoanelor privitor la gradul crescut de inbolnăvire cu HIV, TBC, cu virusul de hepatită B și C, prin necunoașterea măsurilor universale de prevenție în contractarea acestor boli și o igiena precară, am identificat nevoia de a face o schimbare în vederea îmbunătățirii calității vieții acestor persoane din grupul vulnerabil.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au inclus sesiuni de infomare și de educație pentru sănătate:
Temele abordate au fost:

„Igiena corpului” – S-a pus accent pe furnizarea informațiilor cu privire la masurile universale de igienă personală, cât și igiena în spațiile comune și în comunitate.
„Infecțiile virale – Hepatitele”. S-au prezentat care sunt cele mai frecvente tipuri de hepatită, respectiv virusul de hepatită A, B și C, simptome, modalități de infectare, masuri de prevenție și de tratament, precum și care sunt diferențele dintre ele ca mod de manifestare. Am pus accent pe respectarea recomandărilor medicilor infecționisti în ceea ce privește igiena, administrarea corectă a tratamentului și regimul alimentar, precum si testarea in vederea depistării virusului de hepatită.
„Ingerarea de medimecante”. S-au furnizat informatii despre pericolul ingerarii de medicamente, fara recomandarea medicului, modalitati de administare a celor recomandate, respectarea programului si a cantitatii prescrise, a valabilitatii produselor si riscurile existente in cazul in care nu se iau in considerare aceste aspecte, respectiv intoxicatii grave, care pot duce si la deces
“Accesarea serviciilor socio-medicale din comunitate”. Am discutat despre serviciile socio-medicale din comunitate, care sunt instituțiile publice și private care acordă diferite servicii în funcție de nevoile individuale, care sunt modalitățile prin care acestea pot fi accesate.
„TBC și efectele fumatului”. Informațiile oferite au fost cu privire la cauzele, factorii de risc si căile de transmitere și simptome ale Tuberculozei, modalitati de testare si servicii gratuite de tratament
„Adictia”. S-au prezentat adictiile cele mai frecvente – consumul de tutun, de drog, alcool – Cum apare adictia? Cum se poate recunoaste? Cum se poate depasi?
„Sănătatea fizica, sociala și emotionala”. Am discutat despre calitatea sanatatii persoanei care reflecteaza emotiile, sentimentele acesteia fata de sine, situatii cat si fata de alte persoane. Sanatatea emotionala include intelegerea emotiilor si cunoasterea modului de solutionare a problemelor cotidiene, a stresului cat si capacitatea de a studia, de a lucra sau de a indeplini actviitati eficiente si cu buna dispozitie.
„Bolile cu transmitere sexuala”. Informarea cu privire la cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala, modul de transmitere, masuri de preventie, mod de manifestare si care sunt serviciile medicale care pot fi accesate in situatia de boala.
„Eu și ceilalți, dar împreună”.Am pus accent pe identitatea personala, pe integrarea in grupul apropiat, cat si in societate. In viata de zi cu zi ne raportam mereu la “noi” si de multe ori Ne insusim caracteristici pe care nu tot timpul le meritam. Fara “ceilalti” nu am avea termene de comparatie, Dar cine suntem “noi”? Cine sunt “ceilalti”?
Rezultate:

300 de beneficiari au participat la sesiunile de informare
300 de beneficiari au primit cate un chit de igiena personala
300 de beneficiari au primit cate un Pachet festiv de Mos Nicolae
300 de beneficiari au primit plinate si brosuri, cu continut informativ cu privire la temele abordate in cadrul sesiunilor de informare, avand o grafica atractiva si sugestiva.
5 beneficiari au devenit educatori intre egali, contribuind la sustenabilitatea proiectului prin diseminarea in randul beneficiarilor a informațiilor primite. Cei 5 beneficiari au primit ca premiu cu cate o geaca de iarna, in cadrul Conferintei de inchidere a proiectului
Considerăm că toate activitățile desfășurate au contribuit atât la îmbunătățirea sănătății beneficiarilor și nu în ultimul rând, în mod indirect, a sănătății noastre, a cetățenilor bucureșteni.
Ne-am bucurat de interesul și implicarea beneficiarilor și de sprijinul deosebit al echipei din Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți ,,Sf.Ioan”.